2013. szeptember 27., péntek

Hadijáték, Izabelin - Lipkow (Lengyelország)

     Izabelin -Varsótól nyugatra - a magyar településektől eltérő arculatú. Röviden így jellemezném: csinos házak hatalmas fák árnyékában. Ez a terület a Kampinosi Nemzeti Park igen tetszetős része.
     Magyar vonatkozású események történtek erre felé a II. világégés alatt, nem kis dicsőségére nemzetünknek.(Miért hallgatunk róla?)
     A történet igen röviden: a varsói felkelés idejében (1944. augusztus 1-től, 63 napig.) magyar alakulatok is állomásoztak varsótól nyugatra a kampinosi területen, a németek szövetségeseként. Az itt létük alatt - a németek parancsa ellenére - nem szálltak szembe a felkelést támogató lengyel partizánokkal. Sőt, baráti, segítő kapcsolatok alakultak ki, mely kiterjedt a sebesült ápolásra és a hadianyag ellátásra is. Magyar katonák és a partizánok sohasem lőttek egymásra. Előfordult, hogy a magyarok tűzharcba keveredtek a németekkel a partizánok védelmében.
Miután a németek megelégelték a magyar-lengyel barátságot, a felkelés negyedik hetében kivonták a magyar csapatokat erről a területről.
     Az események tiszteletére, Lipkow településen, több év óta hadijátékot szerveznek és hatalmas korabeli haditechnikát felvonultatva, olyan színvonalas filmre illő hadijátékot játszanak, hogy mi csak ámulhattunk.
     A HM jóvoltából mi voltunk az első csapat a háború óta aki ott korabeli magyar egyenruhában megjelenhetett.
     A lengyelek nem felejtették el ezeket az eseményeket, ma is hálásak a magyar katona akkori viselkedéséért. Bármerre mentünk éreztük a rokonszenvüket, aminek látható jelei a mosolyaik voltak.
Jó volt ott magyarnak lenni!

                  Szilágyi Szabolcs ezredes, a hadijáték fővédnöke.                       Az emléktábla.

                             A bevonulás.                           A gyors reag. elhagyja a járművet.                            Bevetésen.

                        Egy féllánctalpas.                                   Harcban a partizánokkal.                    Letagadjuk a hadifoglyokat.

                        Támadnak a németek.                                   Várakozóban.                                                       Vita.

További fotók és videó1, videó2.

Bővebb irodalom:
http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=459&lap=7
http://beszelo.c3.hu/cikkek/ellensegem-ellensege%E2%80%A6
http://lemil.blog.hu/2012/09/20/magyarok_es_a_varsoi_felkeles
http://barikad.hu/node/58514
http://www.roncskutatas.hu/node/13062
http://www.magyarhirlap.hu/tortenelem/egy-tabornok-aki-valoban-magyar-volt