2014. július 24., csütörtök

I. világháborús megemlékezés, Posina (Olaszország)

Ott ahol a völgyek igen szűkre szorulnak. Ahol a környező hatalmas hegyek, hegyormok igen csak éreztetik veled kicsinységedet. Ahol a házak, telek híján, csak felfelé terjeszkedhetnek, az ablakokon néha felhők kukucskálnak be, és a tiszta vizű hegyi patak nagy robajjal csak rohan, csak rohan, valamerre lefelé.
Ahol ez úgy mind szépen együtt van, az Posina nevű település, Vicenza tartományban. A pár száz lakosú városka életében jelentős az idegenforgalom, hiszen a hatalmas Pasubio hegy elővárosa. Innen már csak pár kilométer a magas hegyek meseszép világa.
Akármilyen kicsi is Posinanak két étterme és szállodája is van.
Mi a Trattoria All' Alpino szálló éttermében, az étkezésünk minden percében éreztük Giannina tulajdonos hölgy kitüntető, anyai gondoskodását.
Csapatunk a Posinai polgármester meghívására került ide, az itteni katonai hagyományőrző parádéval összekötött I. világháborús megemlékezésre.
Nagyon fontos lenne a hivatalos Magyarország küldötteinek, jelenléte ezeken az olaszországi Nagy Háborús megemlékezéseken.  Tudják ugyan, hogy magyar katonák is harcoltak a háborúban az osztrákok oldalán, de ennek ellenére csak az osztrák zászló leng a megemlékezéseken, vagy a temetőkben. Igaz az osztrákok mindenhol ott is vannak.
Sok még e téren a tenni valója nemzetünknek.