2016. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája, Kocsér

Nagykőrösről napkeletnek fordulva, úgy majdnem egy tucat kilométer után Kocsérra érkezünk. Széles egyenes utcák, görbe tán' egy sincs. Szép szellős, olyan síkvidéki település. Nem régi. Ez évben lett 139 éves. A tanyarendszerből 1877-ben lett nagyközség, merthogy egyes adatok szerint már az 1800-as évek közepén kb. 300 lélek - rendes, dolgos, jóravaló emberek - lakták ezt a tanyavilágot.

Úgy másfél óra járásra - gyalog - van Kocsér határában, a Kutyakaparó csárda. Petőfi énekelte meg ezt a vendégvárót 1847. januárjában, nem nagy megelégedéssel.(ITT olvasható)

Mint írtam jóravaló emberek lakják e vidéket. Lakóhelyük érdekében alakult civil kezdeményezésre egy társaság, ily névvel: Legyünk Kocsér Jó Gazdái.

Nevük nincs egy hivatalban sem beírva a nagykönyvbe. Csak úgy, a maguk erejéből lelkesedéséből működnek. E társaság hívta meg csapatunkat a : Múzeumok Éjszakája – c. rendezvényükre, mert Kocsér katonahősei iránti tiszteletadást is belevették a programjukba.

Régebben egyszer már járt itt csapatunk a Gábor Áron általános iskolában, azt hiszem nem aggályos azt írni, hogy példánkon alakult meg a községben a gyermektüzér csapat.