2016. július 16., szombat

2016. július 16 - 17. Tonezza del Cimone (Olaszország)

Az erőd munkálataiban eltöltött 5 nap után átköltöztünk a Tonezza del Cimonei szállásunkra és innen jártuk a környék rendezvényeit.

Arsieroi katonatemető, a Laghi-i és a Tonezzai emlékhely már nem idegen számunkra, hiszen már kilenc éve, hogy ismerjük e helyeket.

Az idén megható, szinte hihetetlen látvány fogadott Tonezza del Cimone városkában. Az utcák a megemlékezés napjára mindig fel vannak zászlózva. Kitűzve az olasz az osztrák és néhol az Európai zászlócskák. Az idén változás állt be, mert az olasz és az osztrák zászlók között minden harmadik magyar volt. Mikor ezt az egyik főrendezőnek megköszöntük azt válaszolta: Fejlődünk mi is!

A jelképes temetőben mióta odajárunk - 2007 - azóta a zenekar által megszólaltatott himnuszunk hangjainál felkúszik a rúdra a magyar zászló. Ez számunkra már megszokott volt, de az, hogy az utcai oszlopokon is ott legyen a nemzeti trikolórunk ez igazi meglepetés a csapatunk számára. Úgy is írhatnám, hogy a sokévi törekvésünk beérik és lassan olasz barátainkban is tudatosul, hogy az osztrák és a magyar nemzet nem azonos, csak a háború idején monarchiában élt a két ország. Mivel Olaszországnak és Ausztriának területi vitája lévén egymással, a hadüzenet után nekünk is menni kellett.

Több százezer katonánk maradványai porladoznak errefelé, az egykori Dél-tiroli frontvonalon is, kicsit feledve a nemzet által.

Sok még a tennivalónk!

              A megbékélés parkja                             Barátságban olasz-osztrák-magyar bajtársak


Városi felvonuláson                                       Elköszönünk vendéglátóinktól


Csapatunk