2019. október 19., szombat

Honvédelmi Nap - Kisszállás.

 A kisszállási Általános Iskola hívta csapatunkat – a II. világháborús egységet – egy bemutatóra.

Így írtak:

„Honvédelmi napot rendeztek a kisszállási Sallai István Általános Iskolában, a Szegedi Hadipark harci járművei mellett a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Alapítvány II. világháborús hagyományőrző csoportja is bemutatkozott. A program a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósult meg.

A tematikus napon minden a honvédelemről, a katonákról, rendőrökről, a mentőkről és a tűzoltókról szólt. A Nagykátáról érkezett honvéd hagyományőrzők több mint tizenhét éve tevékenykednek itthon és a határainkon túl is. A csapatuk ruházata három kort képvisel, a magyar szabadságharc korát eredeti méretű ágyúval, az első világháború korát díszlövések leadására alkalmas hatástalanított eredeti méretű fegyverekkel és a második világháború időszakát ugyanilyen fegyverekkel kiegészítve. Rendszerint települési rendezvényeken, megemlékezéseken állnak díszőrséget, díszlövéseket adnak le és bemutatót tartanak.

A kisszállási honvédelmi napon a gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a kiállított korabeli fegyverekkel és az ágyúval. Lövésekből sem volt hiány, mert előbb a kézi fegyverekből, majd az ágyúból is több lövést leadtak a hagyományőrzők.”