2012. augusztus 23., csütörtök

Ruhabemutató, Pusztamarót

      Gerecse. Emlékeimbe ez a hegység még az Országos  Kék-túra járásakor lopózott be. Ennyi vaddal más tájakon sehol sem találkoztam.
Az est már az erdőben ólálkodott és ki-ki osont a fák közül a tisztásokra. Vele együtt bátorkodtak ki az erdő lakói a dús legelőkre. Legelő csapataikat, csodálattal szemléltem, gyönyörű, ritka látvány volt, legalábbis egy városlakó számára.
      Már birodalmában vette a rengeteget az éj selymes leple, mikor kicsiny csapatunk egy nagyobb házhoz érkezett. A kapu mellett kicsiny tisztást találtunk, ami letáborozáshoz igen alkalmatosnak látszott. Messze volt már a reggel, azóta úton voltunk.
      Eltelt 20, de az is lehet, hogy 22 év és most megint itt állok a kapuban. Örömmel fedeztem fel a régi táborunk helyét.
      Tehát a Serédi - kastély kapujában állok, a Gerecse rengetegében. (Akkor ezt nem tudtuk.) Csak rossz minőségű erdei utak vezetnek ide, az utolsó részen meg csak terepjáró segíthetett.
      ( Az igen formás nyaralót Dr Serédi Justinián bíboros hercegprímás építette 1920-ban, magánvagyonát felhasználva.)
      Tüzércsapatunk a Honvéd Kulturális Egyesület meghívására került ide Négyesi Lajos barátunk jóvoltából. Az itt táborozó esztergomi Temesvári Felbárt Ferences Gimnázium tanulói számára I vh.-ús fegyver és ruhabemutatót tartottunk, mivel délelőtt a Nagy Háborúval ismerkedtek.