2015. június 26., péntek

2015 . június 26 - 29. Olaszország II.

   Az előző napi - szombati - gyalogtúra az Ortigarara kicsit megnyüstölte a csapatot, de ez már csak ilyen, nem adják ingyen a magasságot. Izmoknak kell itt feszülni, tüdőnek, szívnek felpörgetve működni, szóval nem egy síkvidéki séta. Vasárnap is korán keltünk, beöltözés, reggeli és irány a tőlünk 60 km-re lévő Ossarium, ami a hegyi viszonyok miatt 1óra 30 perc menetidő.
   A megemlékezést az Ossariumnál (csontháznál) most ezen alkalommal az olasz alpini (hegyivadász) tartalékos szövetség tartotta. Az ő meghívásukra vettünk rész a katonai ceremónián, melyet a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulóján tartottak. Az olaszoknál most van a 100 éves évforduló, mert ők 1 évvel később léptek be az eszeveszett öldöklésbe.
   A csapatunk számára történt itt valami igen jelentős is, ugyanis most lepleztük le az első emléktáblát az 1/6. komáromi árkászszázad jelentős haditettének emlékére, melyet itt a hegyen, a 2220 méteres Pasubion hajtottak végre. A második emléktáblát fent, a robbantás helyszínén leplezzük le szeptember első hetében. (A haditettről saját tollunkból olvashat ITT)

Az emléktábla költségét nemes lelkű olasz barátunk, Giacomo Framarin vette le a vállunkról.

Ossarium

                  A megemlékezés mozzanata                                        Zászló alatt a tábla

                                   A tábla                                                      Az adományozó (ülve)