2019. március 14., csütörtök

Balmazújváros Általános Iskola.

Eléggé ránk járt az a bizonyos rúd ezen a napon. Le kellett gyűrnünk ahhoz, hogy oda érjünk 174 kilométert. Időben elindultunk, a kezdés előtt egy órával ott leszünk – gondoltuk mi. Igen ám, csak Kisújszállás mellett oda lett az utánfutó egyik gumija. Igaz, hogy maradt három, de az nem elég! Négy szükségeltetik. A kerék le, kocsiba be, irány Kisújszállás! 

Szerencsénkre a gumisnál mindjárt velünk foglalkoztak, majd irány vissza a 4-es útra. A kerék felszerelve, indulhatunk! Az idő nagyon elment, sietősre fogtuk a dolgot. 

Hajdúszoboszló után már láttuk a Balmazújvárosi templomtornyot, mikor utolért egy rendőrségi autó. Gyorshajtás, na csak ez hiányzott! A biztos úr körmölte a papírokat ami szükséges a helyszíni bírsághoz. Mi meg olyanok voltunk min egy visszacsapó íj, fel voltunk idegelve.

Az iskolába, a helyszínre, az utolsó pillanatokban estünk be, gyors átöltözés. Az iskola apraja és nagyja már kint várt bennünket az udvaron.

Ilyen alkalmakkor a gyerekeknek igyekszünk bemutatni a történelmünk apró piciny darabkáját, pontosabban az 1848-49-es Szabadságharcunk egyik sikeres harceszközét, a hatfontos ágyút. Megtudják – segít a látvány – hogyan kezelték a tüzérek ezt a pompás alkotmányt. Hogyan használták és mire, hogy került a hatfontos egyik csatából a másikba és mire volt képes, ha hallatta a hangját.

A hangját itt is bemutattuk a gyerekek nagy örömére, talán még a következő hétfőn is erről beszéltek.